Frankrijk – Medoc – Een Franse zondag

Een keer per jaar gaan we met z,n drieën naar Bordeaux – 12 uur rijden en bijkletsen – ouwe koeien uit de sloot halen en verse verhalen over gevoel- gezin- vriendschap  en werk – 12 uur in een auto klinkt lang maar voor ons voelt het kort –  drie nachten logeren we  bij Jeroen en Annemarie – ouwe vrienden uit de studietijd – ze wonen er 30 jaar en zijn Franser dan de meeste Fransen – drie dagen ondergedompeld in hun Franse leven – Ochtend met rijp op het gras – de zon komt op – rustig aan / doucement – de koffie loopt door- Karel  haalt op de fiets stokbrood en croissants en voor mij – de zoetbek- een Eclair . 

Het is stil in Saint-Laurent-Médoc – heerlijk stil – er kraait een haan – er ritselt wat in de struiken – gerommel in de keuken . 

We gaan vandaag wijn kopen bij een vriendin van Jeroen en Annemarie . Ze komt uit Zweden en managet  chateau d’escurac – Er is een lichte paniek op het Chateau – de druiven hangen rijp en vol aan de ranken en er is vanavond nachtvorst voorspelt – Merde ! Tussen de velden liggen hooibalen die bij vorst in de fik gaan om de vorst te verdrijven – in 2021 ging 70 % van de oogst naar de knoppen door vorst -7  in April . Het maken van de wijn  verloopt verders hypermodern en clean maar de weg van natuur is soms duister en onvoorspelbaar . We rennen opgewonden door het pakhuis – slurpen van de wijn – en spugen het een keer uit voor de foto .

Saint-Laurent-Médoc is een dorpje van niks en voor je het weet rij je er weer uit – toch zij er op zondag twee plekken waar je verse oesters uit het Bassin van Arcachon kan kopen – er staat een wijnboer naast die uit zijn bestelauto bijpassende wijn verkoopt -Iets verderop staan de deuren van een woonhuis open – hier kan je Asperges proeven en kopen – natuurlijk staat hier ook een weer een wijnboer met bijpassende wijnen – er word geslurpt – goedkeurend geknikt en de koop gesloten – de achterklep van onze auto kan nog maar net dicht – De zondag lunch is binnen – rustig aan / doucement .

Proost op het leven .

Jeroen en annemarie verhuren een gite op hun erf – tres Charmant

Tel:  0033(0)556599662    of e-mail: vander-vander2@orange.fr

Leuk om te doen  ,bezoek het wijnmuseum in Bordeaux “la cite du vin” .

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.