Rondleiding en proeverij in Bordeaux op een chateau

Een keer per jaar gaan we met z’n drieën naar Bordeaux – 12 uur rijden en bijkletsen – ouwe koeien uit de sloot halen en verse verhalen over gevoel – gezin – vriendschap en werk – 12 uur in een auto klinkt lang, maar voor ons voelt het kort –  drie nachten logeren we bij Jeroen en Annemarie – ouwe vrienden uit de studietijd – ze wonen er 30 jaar en zijn Franser dan de meeste Fransen – drie dagen ondergedompeld in hun Franse leven – ochtend met rijp op het gras – de zon komt op – rustig aan, doucement – de koffie loopt door – Karel haalt op de fiets stokbrood en croissants en voor mij – de zoetbek – een eclair.

Het is stil in Saint-Laurent-Médoc – heerlijk stil – er kraait een haan – er ritselt wat in de struiken – gerommel in de keuken.

Wijn kopen en proeven in de Medoc

We gaan vandaag wijn kopen bij een vriendin van Jeroen en Annemarie. Ze komt uit Zweden en managet Chateau d’Escurac – er is een lichte paniek op het Chateau – de druiven hangen rijp en vol aan de ranken en er is vanavond nachtvorst voorspeld – merde! Tussen de velden liggen hooibalen die bij vorst in de fik gaan om de vorst te verdrijven – in 2021 ging 70% van de oogst naar de knoppen door vorst (-7 in april). Het maken van de wijn verloopt verders hypermodern en clean, maar de weg van natuur is soms duister en onvoorspelbaar. We rennen opgewonden door het pakhuis – slurpen van de wijn – en spugen het een keer uit voor de foto.

Saint-Laurent-Médoc is een dorpje van niks en voor je het weet rij je er weer uit – toch zijn er op zondag twee plekken waar je verse oesters uit het Bassin van Arcachon kan kopen – er staat een wijnboer naast die uit zijn bestelauto bijpassende wijn verkoopt – iets verderop staan de deuren van een woonhuis open – hier kan je asperges proeven en kopen – natuurlijk staat hier ook een weer een wijnboer met bijpassende wijnen – er word geslurpt – goedkeurend geknikt en de koop gesloten – de achterklep van onze auto kan nog maar net dicht – de zondag lunch is binnen – rustig aan, doucement.

Proost op het leven.

Jeroen en Annemarie verhuren een gite op hun erf – tres charmant:
0033 (0)55 659 9662
E-mail: vander-vander2@orange.fr

Leuk om te doen: bezoek het wijnmuseum in Bordeaux ‘la cite du vin’ .Check ons blog voor meer Frankrijk inspiratie 

Toulouse cool hotel met dakterras een fijne kermis van design 

Prachtig en rustig  strandje in Bretagne

Fijne boeken over Frankrijk en de Fransen