Barcelona . Voel de Flamenco .

TARANTOS FLAMENCO SHOW.
Ja toeristisch , maar voor 15,- euro zit je wel drie kwartier op het puntje van je stoel .
Voel de Flamenco.

Flamenco  Text ; Wikipedia

Bailaora (danseres) van Flamenco Belén Maya, foto genomen door Gilles Larrain in zijn studio in 2001

Een flamencodanseres

Flamenco is een muziekgenre en een bijbehorende dans afkomstig uit de zuidelijke provincies van Spanje. Kenmerkend voor deze muziekvorm zijn de soms Arabisch aandoende klanken, de uitbundige muzikale versieringen rondom het thema en het sterke ritme binnen een twaalftelssysteem.

Etymologisch stamt het woord ‘flamenco’ mogelijk uit het Arabisch en is het een samenstelling van ‘falaah’ (landbouwer) en ‘mankoeb’ (rondzwervend).

De basis van de flamenco vormt de cante flamenco, de flamencozang. In de meest basale uitvoering wordt de cante vaak met een ritmisch geklop (al golpegolpear = kloppen, tikken) begeleid door te kloppen met de knokkels op tafels, te tikken met een stok op de grond (cano roto), door het knippen in de vingers (pitas) of met klappen in de handen (palmas). Tegenwoordig wordt hij meestal begeleid door de Spaanse gitaar en palmas, soms aangevuld met een tinaja (vaas, in Afrika een udu) en sinds de jaren 70 van de twintigste eeuw de cajón. Ofschoon cante en baile uiteindelijk door veel klassieke instrumenten als fluit, piano, viool en cello kunnen worden begeleid, blijft dit in de praktijk meestal de flamencogitaarCante flamenco kan (ook ritmisch) worden ondersteund door de baile flamenco, de expressief-ingetogen flamenco-dansstijl die zich kenmerkt door krachtige gratie en vaak ingewikkelde handbewegingen en voetenwerk (taconeo).

De flamenco wordt beschouwd als deel van de algemene Spaanse cultuur en is gedurende de tweede helft van de 19e eeuw ontstaan in het gebied dat ongeveer overeenkomt met de regio Andalusië. Ook andere gebieden, in het bijzonder ExtremaduraMurcia en Huelva, hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van verschillende muzikale subvormen (palos). In de loop van de tijd droegen alle Spaanse regio’s uiteindelijk wel wat bij aan de ontwikkeling, maar hun aandeel is veel kleiner dan dat van genoemde provincies. Ook zijn veel bekende flamenco-artiesten in andere delen van Spanje geboren. Tegenwoordig is de flamenco Spanjes belangrijkste culturele exportproduct.

De muziek van de flamenco wordt doorgaans niet genoteerd, maar net als veel volksmuziek oraal en via overlevering aan de volgende generatie doorgegeven. Kenmerkend is dat iedere generatie de muziek verrijkt door er nieuwe elementen aan toe te voegen. De (nog jonge) cultuurwetenschappelijke tak die zich met onderzoek naar alles wat met flamenco te maken heeft bezighoudt is de flamencologie.

Downtown in the Placa Reial, the big dramatic porticoed square just off the lower end of the Ramblas, Tarantos has been offering a variety of flamenco from all over Spain since 1963. From the local Catalan to the famous Andalucian, all styles are catered for. There are usually three shows per night, Monday-Saturday all at a reasonable price (€6).
For almost half a century tourists and all kinds of music lovers have headed to Tarantos which has always welcomed talented newcomers as well as established flamenco stars to its stage – which apparently has to be replaced regularly because the dancers stamp so hard!
* Student ID gets you a reduced entry fee.
Los Tarantos
Adres: Plaça Reial, 17, 08002 Barcelona, Spanje
Provincie: Barcelona
Telefoon: +34 933 19 17 89