Mexico .Het feest van de Doden

Dag van de Doden

De Dia de los Muertos, of dag van de doden, is een nationale feestdag die heel uitbundig wordt gevierd in Mexico en de rest van Latijns Amerika. Het is de dag waarop de doden worden geëerd.

Het festival vind plaats op 1 en 2 november en op die dag worden de graven gepoetst, vinden er optochten plaats en wordt er gegeten en gedronken. De gedachte is dat de doden niet zouden willen dat de nabestaanden rouwen en verdrietig zijn, en dat het leven van de doden gevierd moet worden. Er worden ofrendas gemaakt: kleine, persoonlijke altaren met bloemen, kaartjes en persoonlijke bezittingen van de overledene.

Oorspronkelijk een oud Azteeks gebruik

Traditioneel is 1 november de dag dat overleden kinderen worden herdacht. Hun graven worden versierd met witte orchideeën. 2 november is de dag dat overleden volwassenen worden herdacht en hun graven worden versierd met oranje Afrikaantjes.

Het feest komt voort uit oude Azteekse gebruiken, gecombineerd met Katholieke invloeden van de Spaanse overheersers. Vandaar dat de dag van de doden wordt gehouden op de katholieke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen.

Schedels van suiker en chocolade

Als je rond de Dia de los Muertos in Mexico bent, zul je overal feestelijke versierde schedels en skeletten zien. Vaak zijn ze in felle kleuren geverfd. Dit gebruik komt voort uit Azteekse tijden, toen schedels een trofee waren en tentoongesteld werden tijdens rituelen als teken van dood en wedergeboorte.

Op 1 en 2 november worden veel schedels gegeten: er worden schedels gemaakt van suiker en chocolade. Ze worden cadeau gegeven aan de doden en opgegeten door de levenden. De naam van de ontvanger wordt in het voorhoofd van de zoete schedel gekerfd.

Sommige mensen geloven dat Dia de los Muertos – artikelen zorgen voor geluk. Daarom dragen ze een skeletten popje bij zich, of laten ze zelfs een tattoo met de afbeelding van een schedel zetten!text ; http://www.longwayhome.nl/mexicaanse-feestdag-dia-de-los-muertos-dag-van-de-doden/

 

De Dag van de Doden (Spaans: Día de los Muertos) is een Mexicaansefeest- en herdenkingsdag. Deze traditie vindt elk jaar plaats op 1 en 2 november, dus op Allerheiligen en Allerzielen. In mindere mate wordt de Dag van de Doden ook in de rest van Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en de Filipijnen gevierd.

De Dag van de Doden komt op buitenstaanders vaak vreemd en luguber over.

Viering

Bezoek aan een begraafplaats

Men gelooft dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november. Gedurende het hele jaar bereidt men zich voor op het festival, men verzamelt goederen die men aan de doden zal offeren.

In de periode rond de dag van de doden maakt men graven van dierbaren schoon en versiert deze. Sommige families bouwen bovendien altaren in hun huis. Men bezoekt de graven van dierbaren en offert er voedsel en drank. Na afloop eet en drinkt men het vaak zelf op, omdat men gelooft dat de zielen van de doden de ziel van het voedsel tot zich hebben genomen. Men gaat er dan ook van uit dat het voedsel geen voedingswaarde meer heeft.

Sommigen schrijven calaveras, korte gedichten waarin de spot wordt gedreven met grafschriften van vrienden. Sommige kranten publiceren calavera’s van beroemdheden, met karikaturen van skeletten. Schedels zijn een veelvoorkomend symbool op deze dag.

Herkomst

De Dag van de Doden vindt zijn oorsprong in de tradities van de Meso-Amerikaanseindianenvolkeren. Voor onder anderen de AztekenMaya en Purépecha was het gebruikelijk de voorouders en dus de doden te vereren (zie voorouderverering). Men bewaarde schedels en stelde deze tijdens rituelen tentoon om dood en wedergeboorte te symboliseren. Deze dag werd gevierd in de negende maand van de Azteekse kalender, begin augustus en duurde de rest van de maand. De festiviteiten waren gewijd aan de godinMictecacihuatl, de ‘dame van de doden’.

Na de komst van de Spanjaarden werd de viering van de Dag van de Doden verplaatst naar Allerheiligen en Allerzielen en geassimileerd door het christendom.

text ; Wikipedia

 

10_MSLR-Dia-de-los-Muertos-2014-2661d4e800884cb602d7cb49432400781934c8873c1b011c8ce7303bf9dd608e266278_04_2499e539a19e3f5d874e83ce3daabc41d161101120151-02-mexico-city-dia-de-los-muertos-1101-super-1691400950895567altar-1B97101601Z.120121102203715000G4J1LVFU.11Collage_Fotordc3ada-de-los-muertos-2012-lightroom-hres-042dia-de-los-muertos-FINEARTAMERICAdia-de-los-muertos-larry-lamsa-1024x819mg_8406muertos-skullsmy-cats-dia-de-los-muertos-pristine-cartera-turkus

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: