Petit Citytip naar Leiden

Petit Citytrip naar Leiden.

Reizen naar Japan hoeft niet altijd lang te duren .

Fietsen achter in de bus. En een uurtje later rijden we met de zon op de kop naar restaurant “Lot en de walvis” voor een lunch aan het water.

Lot’s poké bowl kan ik iedereen aanraden en dochter Jools zetten haar tanden in een enorme ambachtelijke hamburger en knikte daarbij goedkeurend terwijl mijn lief een Frisse doperwtensoep met crème fraîche en verse munt aan het op slurpen was. Kortom een top begin van deze petit stedentrip .Je fiets in nog geen 10 minuten van Lot naar het museum Volkenkunde , maar Jools die ook wel “sporty spice”  word genoemd smeekte om bloed doping.Kids !

Eenmaal in het museum vloog ze tegen de muren aan van plezier . Kijk hier ,kijk daar .Pap ! Kom ! Toffe games om te spelen . Lekker veel roze ruimtes met over de top kleding .Harajuku Girls  zijn vet . “Pap waaneer gaan we naar Tokyo ?”  De tentoonstelling was tof maar had van ons wel wat uitgebreider .mogen zijn.

TENTOONSTELLING COOL JAPAN VERLENGD T/M 29 OKTOBER

COOL JAPAN

WERELDWIJDE FASCINATIE IN BEELD

Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hip and happening met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur. Museum Volkenkunde presenteert vanaf 14 april de grote tentoonstelling COOL JAPAN – Wereldwijde fascinatie in beeld. Deze tentoonstelling toont de populariteit van hedendaags Japan en plaatst die in een historische context. Een spectaculair vormgegeven tentoonstelling voor fans en nieuwkomers!

Haven 1

2312 MG Leiden

071 763 0383

www.lotendewalvis.nl

Gaat open om 10:00

https://www.facebook.com/lotendewalvis/   

museum Volkenkunde

COOL JAPAN

Steenstraat 1, Leiden

OPENINGSTIJDEN

Dinsdag tot en met zondag

10 – 17 uur

CONTACT

info@volkenkunde.nl

+31 (0)88 0042800

Lolita, cyber, gothic; de Japanse jeugd zet in Harajuku een rebelse modetrend.

CULTUUR

door Christine Baart– 17 juni 2005

Rechtopstaande geblondeerde haren, zwart gestifte lippen en scheuren in hun netpanty’s. Een vuurrood linker en een felblauw rechteroog staren je aan. Dit is geen Londen anno 1980 maar Tokio 2005.

Dat Japanse jongeren met de metro vanuit de buitenwijken op zondag naar het Yoyogipark gaan om zich ver van het blikveld van hun ouders naar voorbeeld van westerse subculturen te verkleedden is al jarenlang gaande. Met de jaren heeft hun kleding steeds extremere vormen aangenomen en het is inmiddels een toeristisch fenomeen en inspiratiebron voor westerse ontwerpers, popsterren en fotografen geworden.

Als je op zondagochtend met de metro richting het centrum gaat kun je tussen de massa’s grijs en zwart af en toe al een glimp fluor opvangen van het post-moderne carnaval dat je te wachten staat in de straten van de wijk Harajuku en het Yoyogipark. Hier treffen ze elkaar, iedereen die jong is (tussen de 15 en 25 jaar) en trendy wil zijn. Ze maken muziek, eten bij McDonald’s, flaneren en komen vooral om te shoppen. De mode-industrie heeft er al behendig op ingespeeld en elke substijl heeft dan ook zijn eigen winkels en tijdschriften. Opvallen is hier de norm en met een mengeling van verlegenheid en trots laten ze zich gewillig fotograferen.

‘ Wicked’ noemt de Amerikaanse zangeres en stijlicoon Gwen Stefani ze liefkozend, oftewel ondeugend, venijnig, de meisjes die je in Harajuku met hun hondjes en koffertjes ziet rondlopen.

Op haar succesvolle cd ‘ Love, Angel, Music, Baby’ heeft ze een nummer Harajukugirls, waarin ze vol bewondering zingt over de Japanse jeugd die hier zijn eigen gang lijkt te gaan.

Uitgeverij Phaidon heeft het fotoboekje en mapje ansichtkaarten ‘ Fruits’ uitgebracht van jongeren in Tokio en in het onlangs geopende Japanmuseum ‘ Het Sieboldhuis’ in Leiden is nu een tentoonstelling te zien van de Nederlandse fotograaf Taco van der Eb. Met een serie portretten onder de titel ‘ Life is confusing’ laat hij zien wat jongeren in Tokio, Kyoto en Osaka beweegt.

Wat op het eerste gezicht een anarchistische kakofonie van kleuren en vormen lijkt te zijn blijkt bij een tweede blik een reeks van stijlen die weldoordacht en strak gehanteerd worden.

Zo is een populaire stijl Lolita/gothic; meisjes die erbij lopen alsof ze met een tijdmachine uit de Barok of het Victoriaanse tijdperk zijn gestapt. Jurken met bolle rokken, onderrokken van kant en tule, veel strikken, pijpenkrullen, hoedjes met voiles en als het even kan een piepklein aangekleed pekineesje of chihuahua in hun armen. Bij de Lolitalook gaan ze het liefst helemaal in het roze of wit om zo te beantwoorden aan de Japanse voorliefde voor ‘ kawaii’, oftewel het hebben van een snoezige, zachte en kinderlijke uitstraling.

Bij gothic kiest men voor zwart met venijnige accessoires als kettingen

met doodshoofdjes, spinnen en kruisen.

Ook het hondje krijgt een bijpassend pakje aan. Talloze winkels met een enorm aanbod van jurkjes, T-shirtjes en andere artikelen voor de hond om hem tot de perfecte accessoire te maken.

Een andere opmerkelijke stijl is ‘ Wa mono’, waar Japanse en westerse invloeden samenvloeien. Begonnen met het verknippen, uitvergroten/verkleinen van broekspijpen, mouwen en andere kledingonderdelen onstond er een ‘ deconstructed’ stijl, waarmee ontwerpers als Yoji Yamamoto, Issey Miyake en Rei Kawakubo van Comme des Garçons inmiddels wereldberoemd zijn geworden. Inmiddels hebben ze er traditionele

Japanse kledingstukken aan toegevoegd, zoals de kimono of getaslipper (slippers met hoge houten zolen). Dit wordt gemixt met jeans, cowboylaarzen en het T-shirt. In deze wijk kun je dan ook de modernste versie van een geisha tegenkomen, felgebloemde kimono’s met daaronder stilettohakken van Gucci, een witgeschminkt gezicht met zwarte uitgelopen oogmake-up.

Ook een opmerkelijke stijl is ‘ Tweedehands’, niet omdat het goedkoper is, maar als ultieme vorm van verzet. In Japan heeft men een enorme hang naar nieuw, schoon en er is een algemene afkeer van oude, gebruikte spullen.

Cyber, wire accessory, hard-core, post-punk, b-girl, soul, iedere stijl heeft ook weer zijn substijl zoals Noriko Okamura (23) in de tentoonstelling van Van der Eb over zichzelf zegt; ”Mijn stijl is die van Afrikaanse vrouwen in New York.” Ze heeft dan ook een afrokapsel laten permanenten en heel lang onder de zonnebank gelegen.

Van der Eb wilde niet enkel foto’s ophangen, maar ook beweegredenen en toekomstverwachtingen laten zien. Samen met een student Japans sprak hij jongeren aan en ze probeerden naast het maken van een foto ook enkele uitspraken uit te lokken. Fotograferen bleek minder moeizaam dan praten. Hoe expressief hun kleding ook is, praten over persoonlijke dingen, vooral met vreemden, daar hadden de meesten moeite mee. Toch geven de antwoorden net iets meer informatie waardoor de jongeren weer heel gewoon worden met net zulke doorsnee ambities en dromen als elders. Zoals Satomi Saito (17) met haar roze rok met aardbeien en zilveren kroontje op haar hoofd die van werken met cijfertjes houdt en accountant wil worden of Juga (20) die getrouwd en huisvrouw is.

”Hier in Harajuku kunnen we lekker aan wat we zelf willen.”En: ”Ik hoop dat mensen stoppen met elkaar te beoordelen op uiterlijkheden. Met deze jurk denkt de helft van de mensen dat ik gek ben.”

Niet echt rebels en opzienbarend voor ons maar in het van oudsher dicht bevolkte Japan worden samenwerking en harmonie belangrijker worden gevonden om met elkaar te leven dan individuele verlangens. Met kleding kun je laten zien bij welke groep je hoort.

Vanaf de kleuterschool tot aan de universiteit zijn het verplichte donkerblauwe matrozenjurkjes of militairachtige uniformen waarbij zelfs richtlijnen voor kapsels gegeven worden. Die strakke kledingrichtlijnen laten al zien wat er achter de schoolmuren gebeurt. Weinig expressievakken en leren, leren en nog eens leren onder de zware druk van de toelatingsexamens voor de vervolgopleidingen. In Japan zelf wordt het ‘ de hel’ genoemd. In een goede baan bij een groot bedrijf moet je het zogenaamde kantooruniform (grijs/zwart (mantel) pak met wit overhemd) aan. Voor de verandering een oranje overhemd wordt niet getolereerd.

Maar de Japanse economie verkeert al een aantal jaren in een dal. Veel jongeren leven van verschillende baantjes of laten zich zo lang mogelijk onderhouden door hun ouders. Een uitlaapklep is Harajuku.

Westerse begrippen als vrijheid, individualiteit en verzet mengen zich hier met Japanse vernieuwingsdrang, harmonie en perfectionisme. De beroemde Japanse tuinen zijn de metafoor voor de hele samenleving van perfectionisme, harmonie en esthetiek. Er wordt niets aan het toeval overgelaten en kunstmatigheid wordt meer gewaardeerd dan persoonlijkheid.

Robots in de vorm van hondjes, vrouwelijk personeel in warenhuizen met gekunstelde falsetstemmen, massale oogoperaties om het ideaal van een poppengezicht te bereiken, Lolita’s, het past allemaal in zo’n samenleving. Maar ook deze globaliseert, en blijkt niet zo perfect. Harajuku laat precies die worsteling daarmee zien.

IMG_6909

Collage_Fotor

IMG_6856
Lot en de Walvis
IMG_6859
Lot en de Walvis
IMG_6862
Lot en de Walvis
IMG_6868
Lot en de Walvis
IMG_6869
Lot en de Walvis
IMG_6870
Lot en de Walvis
IMG_6872
Lot en de Walvis
IMG_6873
Lot en de Walvis
IMG_6874
Lot en de Walvis

IMG_6885IMG_6895IMG_6902IMG_6903IMG_6905IMG_6910

IMG_6912
Harajuku Girls

IMG_6914IMG_6915

IMG_6916
Harajuku Girls

IMG_6927IMG_6928IMG_6930IMG_6931

IMG_6936
Pap doe normaal !

IMG_6946IMG_6947IMG_6949IMG_6951

IMG_6958
Japanse humor

maxresdefault

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.