Chabrol . Een scheut wijn in je soep.

Jaren terug heb ik eens een seizoen gewerkt op een camping in de Dordogne .Naast Nederlanders werkten er ook wat Fransen. Aan het einde van de dag werd er gegeten aan lange tafels waar om de halve meter een karaf wijn stond. Lege karaffen werden bijgevuld uit een 225 liter vat , en het was dan ook elke avond feest. Met rode tanden opstaan ,dat werk . Een van de eetgewoontes van de Fransen nam ik pijlsnel over , en dat was Chabrol. Als je soep bijna op is dan leng je hem aan met een flinke scheut rode wijn . fantastisch lekker . Bijgevoegd een tof recept voor vanavond, kan je meteen de Fransman uithangen.

Tourain à l’ail (knoflooksoep)

door MadameMontaut | feb 2, 2014 |

Knoflooksoep, ofwel ‘Tourain à l’ail’ is echt een soep uit de Périgord. Van oudsher werd er de ‘chabrol’ mee gedaan: het laatste slokje rode wijn wordt in het bord bij het laatste restje soep gegoten, en van het bord af gedronken…
Wij vinden het lekker om er wat verse peterselie over te strooien vlak voor het opdienen, maar eigenlijk hoort dat niet.

Ingrediënten

30 gram ganzen- of eendenvet (kan ook: boter of olie)

30 gram bloem

1/2 liter water
2 kippenbouillonblokjes

1/2 liter melk

7 flinke tenen knoflook

1 ei

1 eetlepel (rode wijn)azijn
zout en peper

2 eetlepels fijngeknipte peterselie

Werkwijze
Alles klaarzetten, de bouillonblokjes oplossen in het water, het ei splitsen. Het eigeel mengen met de azijn.
Het vet verwarmen (niet bruin laten worden) en daarin zachtjes de knoflook (uit de knijper) fruiten. Met de bloem zanderig roeren. Dan scheutje voor scheutje, al roerende, de melk en de bouillon toevoegen en langzaam aan de kook laten komen. Eiwit er rustig in gieten en door blijven roeren (dat geeft slierten). Vlak voor het opdienen het eigeel/azijn mengsel toevoegen. Strooi de peterselie over de opgediende soep. En drink er natuurlijk een glaasje rode Bergerac bij!

Door olie of boter te gebruiken en kruidenbouillonblokjes is de soep vegetarisch te maken.

 

 

Dit is een erg mooi en leuk boek. de pagina over Chabrol heb ik hieruit overgenomen.

Boekgegevens:
Titel: Traces & tracés | sporen van verdwijnend Frans cultureel erfgoed
Auteur: Rob Verbeek
Illustraties en boekverzorging: Carl Lücker
Uitvoering: hardcover, full-colour
Omvang: 320 blz.
Verkoopprijs € 34,95
NUR 500 – ISBN/EAN 978 949 205 218 6

 

De afwas én chabrol

horeca

Ik stuitte deze week op het begrip ‘chabrol’. Ik las het woord in een blog van Norbert Koreman, mijn Belgische collega van het blad Saisonnier. Koreman schrijft over veel op zijn blog, ook over Frankrijk en het ontstaan van restaurants. Die restaurants kwamen van onderuit de samenleving. Ze komen voort uit boerderijen die maaltijd verstrekten aan pensiongasten. De boer keek daarbij naar alles wat leefde op en rondom het erf.

De afwas én chabrol

Koreman schrijft over die begintijd: ‘Het ontbijt werd altijd afgesloten met de traditionele chabrol. Een scheut rode wijn gaat bij het laatste soeprestje in het bord en wordt opgeslurpt. Dat geeft innerlijke warmte en meteen is daarmee de afwas gedaan.’ Ik vind het een mooie benadering van wijn. Bijna een poëtische alliteratie: een scheut in de soep en dan slurpen.

Hoe anders is het bij ons. In Nederland is wijn van oudsher een elitedrank. Iets wat van boven is opgelegd of in besloten clubjes wordt gewaardeerd. Zeker geen product dat je opslurpt met een restje soep. Dat elitaire heeft het product niet veel goeds gedaan. Toegegeven, we hebben er mooie prijzen voor kunnen vragen bij de gasten. Het was immers elitair, een luxe. We hebben het misbruikt, de flessen dus, pats, een aantal keren over de kop laten gaan. Wij hadden immers een excuus: ‘Beste gast, wijn is mystiek en exclusief, niet te begrijpen, dus lekker en duur’.

Geloof me, er is wat afgefantaseerd over wijn om de prijs op te drijven. Daarmee hebben we ook meteen een groot deel van de gasten buiten de deur gehouden. Die durven niet eens wijn te drinken, bang als ze zijn fouten te maken tegen de elitaire regels rondom de drank. Nog veel erger is het gesteld met het personeel. Wie in een gemiddeld restaurant of de zogenaamd betere kroeg om wijnuitleg vraagt, wordt bijna wezenloos en met een lege blik aangestaard. Brouwers drukken daarnaast ook wijnassortimenten de kroegen in die niet te drinken zijn. Alles om ons aan het bier te houden. Kortom, dit land kent geen gezonde wijncultuur.

Daarom bij deze een pleidooi voor de chabrol, een scheut wijn in een restje soep, slurpen en de afwas is gedaan. Lekker plat, maar wel erg lekker. Vanuit deze platte filosofie kan de horeca van onderaf een mooiere en grotere wijnbusiness opbouwen. Ik ben er heilig van overtuigd. Dus weg met de elitaire wijnbar, maar wel voorrang aan meer en betere wijn zonder poespas in bars en cafés.

Echt moeilijk kan het niet zijn. Ik heb familie in de bouw en die mensen weten als geen ander dat je om iets op te bouwen onderaan begint. Het begint met het leggen van de eerste steen, laag bij de grond. Geen hond die vanuit de tiende verdieping omlaag metselt. Waarom doen wij het in dit land van zogenaamde wijnkenners dan wel? We denken te veel van bovenaf. Laten we daarmee stoppen.

Ik wens u een goed glas toe, en stiekem een beetje slurpen.

Peter Garstenveld

ob_a620e81ee063e4cef8109c5bab695e6c_image5

280px-Chabrot_1
chabrol
1chab2
chabrol
chabro
chabrol
Chabrot_03-copie
chabrol
chabrot_04_1
chabrol
chabrot
chabrol
Collage_Fotor
chabrol
IMG_3765
Traces & Traces ,tof boek
IMG_3766
Traces & Traces

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.