Zweden .Wat een tof vaderdagkado.

Met honderden tegelijk blokkeren ze opeens de spoorlijn. En ze willen niet weg. Stapvoets rijdend en luid toeterend probeert de oranje dieseltrein de kudde uit elkaar te drijven. “Rendieren nemen graag de Inlandsbana”, zegt gids Jonas Lundmark. “Ze houden van een gelijkmatige ondergrond. En ze worden hier minder lastig gevallen door muggen, want die zitten liever tussen de bomen en bij de moerassen.”

De machinist heeft succes. Eén voor één verlaten de dieren de spoorlijn, zij het onder protest. Uit tientallen rendierkelen weerklinkt verontwaardigd geblaat. Anderen legen blaas of darmen met het achterwerk demonstratief richting trein.

UNIEKE TREINREIS

De vertraging, die de opstopping nabij Arvidsjaur veroorzaakt, blijkt ingecalculeerd. Blokkades van rendieren horen bij een treinreis door de jungle van het noorden. Niet alleen daarom is de trip over Inlandsbanan (‘de binnenlandse baan’) uniek in zijn soort. Het is ook de enige Europese treinreis die meer dan duizend kilometer achter elkaar door vrijwel ongerepte natuur voert.

De spoorweg begint in Dalarna en eindigt in hartje Lapland. De reis gaat in twee etappes over twee dagen: Mora-Östersund (321 kilometer) en Östersund-Gällivare (746 kilometer). In omgekeerde volgorde kan ook.

Inlandsbanan wordt gekoesterd door de Zweden. Maar eigenlijk is het een mislukking. In 1897 werd het plan ontvouwd om een spoorlijn aan te leggen, dwars door het binnenland. Het zou de economische ontwikkeling van het geïsoleerde, dunbevolkte noorden ten goede komen.

De aanleg begon in 1907. Dertig jaar ging voorbij. Het werk was loodzwaar. Een voorbeeld: Tussen de plaatsen Gällivare en Porjus was in die tijd nog geen weg. Dus moesten de arbeiders de 53 kilometer telkens te voet afleggen, bepakt met kilo’s materialen door nauwelijks begaanbaar moeraslandschap en in erbarmelijke weersomstandigheden.

Het is geen wonder dat de Zweden trots zijn op deze spoorlijn. De aanleg was een staaltje van arbeidersheroïek dat in onze geautomatiseerde tijden zeldzaam is geworden.

 

Meer informatie vind je op www.inlandsbanan.com.

Informatie: info@inlandsbanan.se of bel: +46 (0)771-53 53 53.

stop-at-an-old-water

Överhogdal_Inlandsbanan_I
De spoorlijn Gällivare – Kristinehamn beter bekend als Inlandsbanan
inlandsbanan
De spoorlijn Gällivare – Kristinehamn beter bekend als Inlandsbanan
inlandsbanan-2
De spoorlijn Gällivare – Kristinehamn beter bekend als Inlandsbanan
inlandsbanan-1
De spoorlijn Gällivare – Kristinehamn beter bekend als Inlandsbanan
inlandsbanan_thumb
De spoorlijn Gällivare – Kristinehamn beter bekend als Inlandsbanan
IMG_2835
De spoorlijn Gällivare – Kristinehamn beter bekend als Inlandsbanan
IMG_2834
De spoorlijn Gällivare – Kristinehamn beter bekend als Inlandsbanan
hargarbanan
De spoorlijn Gällivare – Kristinehamn beter bekend als Inlandsbanan
dsc_0005-polarsirkelen-fossum_0
De spoorlijn Gällivare – Kristinehamn beter bekend als Inlandsbanan
82268420
De spoorlijn Gällivare – Kristinehamn beter bekend als Inlandsbanan

Collage_Fotor