Spanje / Barcelona Concert gebouw “Palau de la Música Catalana”

Spanje / Barcelona
Concert gebouw “Palau de la Música Catalana”
Wauw wat een gebouw !
Mijn eerst en vooralsnog laatste opera (Tosca) zag ik in Palermo in het Teatro Massimo . Het is niet zo dat ik meteen “hooked” was aan opera , maar het greep me wel aan. Man , alleen al zo,n klassiek orkest wat daar in die bak staat te knallen, waanzin. En dan zo,n over de top interieur , heerlijk. Deze in Barcelona lijkt me ook erg fijn.

Palau de la Música, de concertzaal van Barcelona

Palau de la MusicaHet Palau de la Música Catalana in het centrum van Barcelona is een van de mooiste concertgebouwen ter wereld. De concertzaal en muziekpaleis Palau de la Música werd ontworpen door Lluís Domènech i Montaner. Hij was een van de architecten die de basis vormenden van het Catalaans modernisme (‘Jugendstil’). In 1905 begon de bouw van Palau de la Música en het concertgebouw werd voltooid in 1908. Het project werd in eerste instantie gefinancierd door de samenleving, maar belangrijke financiële bijdragen werden ook gemaakt door rijke industriëlen en burgerij van Barcelona. In 1997 werd het Catalaanse muziekpaleis uitgeroepen tot een UNESCO World Heritage Site, samen met Hospital de Sant Pau. Vandaag de dag wonen meer dan een half miljoen mensen per jaar de muzikale optredens bij in het concertgebouw die variëren van symfonische muziek, opera, kamermuziek, flamenco, jazz tot Cançó (het Catalaanse lied).

Concertgebouw in centrum Barcelona

palau de la musica catalana barcelonaHet concertgebouw Palau de la Musica is gelegen in een krappe straat, de Carrer de Sant Francesc de Paula, in het deel van het oude Barcelona bekend als La Ribera. De meeste van de andere prominente modernistische gebouwen, die bijvoorbeel zijn ontworpen door Antoni Gaudí, bevinden zich in het chique 19e-eeuwse uitbreiding van de stad die bekend staat als de Eixample. De buitenmuren van Palau de la Música zijn van rood steen, waarbij de steunpilaren en gevels bekleed zijn met mozaïeken. Op de hoek van de entree hangt aan de gevel een beeld van Miquel Blay, ook wel’het Catalaans Volkslied’ genaamd. Bovenaan de gevel van het muziekpaleis staan drie borstbeelden van Bach, Palestrina en Beethoven. Het Palau de la Música is gebouwd met grote ramen en het meest in het oog springend is de gebrandschilderde dakkoepel, waarmee de concertzaal op een natuurlijke manier licht binnen krijgt.

Rondleiding Palau de la Musica Catalana

Tijdens een rondleiding (55 minuten) met gids krijgt u achtereenvolgens alle belangrijke ruimtes te zien in het Palau de la Música: Rehearsal Hall of the Orfeó Catala, de Lluís Millet Hall, waar je het grote balkon ziet met grote pilaren die bloemen symboliseren. Uiteindelijk bezoek je de Concertzaal. De explosie van kleuren, vormen en licht laten zien wat voor meesterwerk van decoratieve kunst dit concertgebouw is. Daarna bewonder je op de tweede etage het fenomenale great skylight. Als afsluiting van Palau de la Música Catalana krijg je het orgel te zien. Bestel hier uw rondleiding.
Text ; https://barcelonapagina.nl/palaudelamusica.html

https://www.facebook.com/palaumusicacat

C/ Palau de la Música 4-6
Barcelona (Spanje)
Highlights info row image
+34 902 44 28 82