Om het nieuwe oesterseizoen te vieren

Lauwersoog
Om het nieuwe oesterseizoen te vieren “Dagje Oesterman”

Visserijloods: Haven 6,
9976 VN Lauwersoog

Wanneer: Vrijdag 16 september, 13.30 – 21.30
Vertrekpunt:
Lauwersoog
Duur: 8 uur
Deelnemers: 18
Kosten:
• Leden: € 89,-
• Niet-leden: € 107,-
Eten en drinken:
Inclusief koffie en thee, oesters proeven, waddenmaaltijd met 1 glas wijn.

Beide schepen, UQ4 en Emetha, liggen
bij de Visserijloods: Haven 6,
9976 VN Lauwersoog
We verzamelen ons bij de Visserijloods
Wat ga je doen:
In het restaurant heet hij sjiek ‘creuse’, maar bedoeld wordt dan de Japanse oester. Nog niet zo lang geleden had deze exoot een slechte naam in Nederland. Een gevaar voor Nederlandse platte oesters en mosselen, oneetbaar voor vogels en met zijn scherpe randen geducht onder wadlopers. Steeds meer worden de positieve kanten gezien. In de Waddenzee zorgen ze voor een stevig natuurlijk rif en er is een groeiende markt voor deze heerlijke waddendelicatesse.

Vanaf september begint het oesterseizoen, hét moment om zelf oesters te rapen en te proeven. Jaap Vegter is een gepassioneerd oestervisser en neemt je graag mee. Met zijn kleine vissersschip, de UQ4, en het intieme zeilschip Emetha varen we vanaf Lauwersoog naar Engelsmanplaat. Hier leren we de kneepjes van het vak. Hij laat zien welke oesters je moet rapen en welke je beter kunt laten liggen. Het openen van de oesters blijkt ook een hele kunst. Dan is het tijd om te proeven. Een oester rechtstreeks van het wad, verser bestaat niet!

Onze Werelderfgoedgids vertelt ondertussen meer over het belang van oesterbanken. Ze worden wel een ‘hotspot’ van leven genoemd. Tussen de stevige schelpen vinden allerlei planten en dieren beschutting. Geraapte oesters gaan mee terug naar Lauwersoog, waar we in de nieuwe visserijloods in de haven nagenieten met een eerlijke maaltijd rechtstreeks van het wad.

Jaap Vegter staat net als de Waddenvereniging voor een verantwoorde visserij die geen schade toebrengt aan de kwetsbare natuur. Lees meer opwww.geintegreerdevisserij.nl. De visie van de
Waddenvereniging vind je op www.waddenvereniging.nl/onswerk/visserij

Programma:
13.30 – 14.30
14.30 -15.30
15.30 -17.30
17.30 – 18.30
18.30 – 19.30
20.00 – 21.30

Welkom en vaartocht naar oostelijke Waddenzee
Droogvallen
Bezoek plaat / oesterbank
Los komen
Terugvaren naar de haven
Aankomst in Lauwersoog en maaltijd.

http://www.waddenvereniging.nl/aanmelden/pagina.html?id=149

https://www.facebook.com/events/165573300292237/

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.