maak het Noordzee strand schoon.

1 t/m 14 augustus 2016: Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee

Op blote voeten slenteren over het Nederlandse strand, lopen door het water, dan weer verder wandelen en nérgens plastic of ander afval tegenkomen. Zou zo mooi zijn! Helaas is de realiteit anders. Op onze stranden liggen gemiddeld 375 afvalitems per 100 meter blijkt uit onderzoek dat Stichting De Noordzee sinds 2002 uitvoert.


  • Door

    Marchien de Ruiter

    25 mei 2016

De hele Nederlandse kust schoon!

88% van dat afval bestaat uit plastic. Vogels, vissen en zeezoogdieren zoals de bruinvis die in de Nederlandse kustwateren rondzwemt, raken erin verstrikt of zien het aan voor voedsel. Vaak met de dood als gevolg. Dus ruimen we op. De hele Noordzeekust van 1 t/m 14 augustus 2016 wordt schoongemaakt! Dit jaar is de opzet van de Boskalis Beach Cleanup Tour iets anders.

Op 1 augustus starten twee teams in zowel Cadzand als op Schiermonnikoog met de eerste etappes van circa 10 kilometer strand. Twee weken later, op zondag 14 augustus, ontmoeten de twee teams die op die dag de handen uit de mouwen steken elkaar in Zandvoort. Hier
eindigen we met een feestelijke borrel. Je kunt je nu al als deelnemer inschrijven (misschien samen met je gezin, een vriend of vriendin) voor één of meer etappes. Elke dag starten we met koffie / thee in een strandpaviljoen en eindigen we in strandpaviljoen.

De meest gevonden afvalitems

Misschien heb je ons in eerdere jaren al opgemerkt. Een stoet vrijwilligers trekt over het strand, gewapend met zakken en knijpers, turend, bukkend, rapend. De gekste voorwerpen liggen op het strand. Fietsen, schoenen, kratten, maar vooral kleine plastic voorwerpen als wattenstaafjes, pennen, aanstekers, flesjes, ballonnen en de lintjes waaraan een ballon de lucht in wordt gelaten. Zo’n lint is een probaat middel om in verstrikt te raken. De onbetwiste afvalwinnaar is vispluis: een kluwen van plastic draadjes, door de visser gebruikt om zijn visnet te beschermen tegen de zeebodem. Het vispluis dat onder de netten bungelt schuurt los en komt in zee en op het strand terecht.

Rommel opruimen helpt en is leuk!

De afgelopen drie jaar heeft Stichting De Noordzee met de Beach Cleanup Tour maar liefst 38.200 kilo afval opgehaald met 4.000 vrijwilligers. Deze zomer gaan we weer, want elk jaar vinden we weer net zo veel rommel. Naast het feit dat het dus belangrijk blijft om het strand in ieder geval eens per jaar op te ruimen, gaat het Stichting De Noordzee ook om de media-aandacht die de schoonmaakactie krijgt. Vrijwilligers praten erover met hun familie en bekenden, waardoor het bewustzijn groeit over de waanzin van het vele afval op het strand. Plastic opruimen, zelfs als je de rommel zelf niet (direct) hebt gemaakt is leuk en nuttig!

Minder afval produceren de beste remedie tegen afval in zee

Opruimen is een oplossing, maar het is nog belangrijker dat er minder afval wordt geproduceerd. Doordat Stichting De Noordzee al 14 jaar onderzoek doet naar afval op het Nederlandse strand, weten we wat de meest gevonden items zijn en spreken we de producenten van die items aan op hun verantwoordelijkheid en inventiviteit. Samen met hen zoeken we naar alternatieven, zoals het initiatief ‘Vispluisvrij’ en ‘Die ballon gaat niet op’. Of we zoeken politieke aandacht, bijvoorbeeld voor een schone scheepvaart.

Hopelijk zien we je tijdens de Beach Cleanup Tour op één van de strandetappes van 1 t/m 14 augustus. Doe mee en zegt het voort!

Meer informatie en inschrijven voor een etappe: www.beachcleanuptour.nl en www.noordzee.nl

Deze blog is geschreven door Monique Beute en Marchien de Ruiter van Stichting De Noordzee.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.