Volkswagen Microbus

‘Volkswagen Microbus keert terug als elektrische auto’

Autonieuws 20 december 2015 Tekst: Ellen Kole

Volkswagen Bulli Concept 2011

De eerder deze week aangekondigde conceptcar die Volkswagen onthult op elektronicabeurs CES, zou de nieuwe Microbus zijn. De VW-bus, ook bekend als Kombi of Camper, heeft een elektrische aandrijving.

De CES-beurs voor consumentenelektronica en ontwikkelingen op infotainmentgebied, begin januari in Las Vegas, is een belangrijk evenement voor de Volkswagen Groep. De nieuwe topman voor personenwagens Herbert Diess mag op de openingsavond (5 januari Amerikaanse tijd) een presentatie geven over ‘het nieuwe Volkswagen’. Hoewel de focus van zijn speech ligt op de laatste ontwikkelingen in elektromobiliteit en connectiviteit wordt tijd vrijgemaakt waarin VW kan uiteenzetten hoe het zichzelf opnieuw positioneert na het dieselgate-schandaal. Duurzaamheid speelt daarbij een grotere rol dan voorheen.

Nieuwe conceptcar

Ter illustratie zal Diess de conceptcar onthullen die Volkswagen afgelopen week al aankondigde. Het Britse automagazine Autocar meent nu te weten dat dit een nieuw studiemodel is van de Volkswagen Microbus – de compacte camperbus – die in 2017 op de markt zou komen. CES-voorzitter Gary Shapiro bevestigt dat de auto een ‘baanbrekende elektrisch voertuig is dat de synergie tussen het “internet of Things” en de auto-industrie belichaamt’.

In het verleden showde Volkswagen al de Bulli Concept (2011) en Microbus Concept (2001). De autobouwer zou flink geworsteld hebben met een retroversie van de iconische bus, die nu dient te voldoen aan veiligheidseisen die een langere neus (kreukelzones, voetgangersveiligheid) afdwingen. Dat terwijl het uiterlijk van de oorspronkelijke VW-bus gekenmerkt wordt door de korte overhang vóór, dat wil zeggen de kleine afstand tussen de neus en A-stijl. Een elektromotor voorin maakt een kortere ‘motorkap’ – ten opzichte van een brandstofmotor – toch mogelijk.

Overgang naar elektrisch rijden

De elektrische aandrijflijn waarvan de nieuwe Microbus voorzien zal zijn is volgens de bronnen vanAutocar gebaseerd op de laatste lithium-ion accutechniek die ook in de Audi R8 e-tron zit. De bus kan 400 tot 500 km ver rijden op een lading. Eerder hebben VW-technici het blad al verteld dat ze werken aan een nieuwe camper met een kleine elektromotor die de voorwielen aandrijft en met een accupakket onder de vloer. Dit busje zou kleiner worden dan de Multivan. Dat hoeft geen probleem te zijn aangezien de nieuwkomer een lifestyle-auto wordt en geen bestelwagen voor het bedrijfsleven.

Overigens wil Volkswagen de nieuwe Microbus ook nog aanbieden met conventionele brandstofmotoren (met turbo). Volkswagens overgang van auto’s op fossiele brandstoffen naar elektrische zal dus geleidelijk zijn.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: