Natuurkampeerterreinen met kampvuur

Niets zo fijn als een vuurtje stoken als u aan het kamperen bent! In Het Groene Boekje en op de website wordt aangegeven op welke terreinen vuur maken mogelijk is. Maar wát is er precies mogelijk? Mag u zomaar zelf hout sprokkelen en een vuurtje naast uw tent beginnen? Waar mag u barbecueën, en waar zijn centrale kampvuurplaatsen waar u gezellig kunt aanschuiven bij uw medekampeerders? Onderaan vindt u een lijst met een overzicht van de mogelijkheden.

Aan het maken van vuur zijn vaak regels gebonden. Niet op alle Natuurkampeerterreinen mag u vuur maken. Dit komt dan doordat het terrein in een kwetsbaar natuurgebied ligt, of dat de indeling van het terrein er niet geschikt voor is. Op andere terreinen mag het wel, maar ook hier staat veiligheid voorop. In droge periodes kan het zijn dat u geen vuur mag maken.

Houd de volgende zaken in de gaten wanneer u vuur maakt:
– Volg de instructies van de beheerder van het terrein;
– Zorg altijd voor een emmer water of zand in de buurt voor het vuur. Mocht het misgaan, dan bent u er snel bij;
– Houd een veilige afstand tussen vuur/barbecue en brandbare materialen in de buurt;
– Stook het vuur niet te hoog, 30 à 40 cm hoog is voldoende voor een aangenaam vuur;
– Een vuurschaal/-korf/-pot of barbecue op pootjes geeft de minste afdrukken in het gras, leg er een blusdeken onder om verkoolde stukken hout op te vangen. Bij gebruik barbecue of vuurschaal zonder poten: leg er een steen of een plank onder om schroeiplekken in het gras te voorkomen;
– Gebruik droog en schoon hout. Nat hout zorgt voor veel rookontwikkeling (vervelend voor uw medekampeerders) en dat is slecht voor het milieu;
– Let erop dat de mensen die in de buurt staan niet te veel last hebben van de rook;
– Dek een brandend of nasmeulend vuurtje af met zand;
– Brandwonden direct afkoelen met lauw water.

Voor meer adviezen over veilig vuur maken, kunt u de folder Brandveilige vakantie downloaden van de website van de Brandweer.

Tips voor het aansteken (en aanhouden!) van een goed kampvuur vindt u onder anderen terecht op de Scouting Wiki.

Op onderstaande pdf staat een overzicht van wat er mogelijk is op welke Natuurkampeerterreinen. Deze lijst is niet onuitputtelijk. Van terreinen die er niet op staan, is het ons niet bekend of er vuur gemaakt mag worden. Foto: ©studio chevalking

http://www.natuurkampeerterreinen.nl/kampeerders/waar-kunt-u-een-vuurtje-stoken/

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.