Procida het Eiland van “Il Postino”

Procida “poëtisch eiland”

Procida portoIn de baai vanNapels liggen de Flegreïsche eilanden. De bekendste zijnCapri en Ischia. De blauwe grotten van Capri en de thermale baden van Ischia alleen al lokken jaarlijks vele honderdduizenden toeristen. Op het kleine Procidadaarentegen zetten elk jaar misschien enkele duizenden mensen voet aan wal. En sommigen komen van heel ver, speciaal voor “il postino”.

Procida? Wat is daar nu te zien? Da’s een eiland van niks!” vertelde me ooit een welgestelde Italiaan die al 20 jaar elke zomer met vakantie ging naar Ischia. En zo is het ook: in Procida is weinig of niets te zien. En toch ga ik naar Procida.

Procida huisOppervlakte: 4,1 km². Kleurige huisjes met afbladderende gevels. Enkele simpele bars en ouderwetse winkeltjes, een handvol hotelletjes en restaurants, citroen- en sinaasappelbomen, een vissershaven en een kleine jachthaven. Enkele bescheiden stranden en een natuurgebiedje dat via een smalle brug verbonden is met het eiland. En verder: gewone mensen die al heel hun leven gewend zijn aan de blauwe zee en de weidse vergezichten.

In het haventje zit een tiental katten geduldig te wachten tot de vissers terugkomen, hopend op een wonderbare visvangst. Op de kaai bij het water, aan een tafel van een piepkleine trattoria, zit ik, naast een jong stel uit Japan. Bij elk gerecht dat op hun tafel wordt gezet – antipasto, primo piatto, secondo piatto – slaken ze kreten van verrukking. Van elke schotel nemen ze een foto. En nog een foto. Pas daarna proeven ze, langzaam en voorzichtig.

Procida trattoriaEr passeren drie oudere dames, ook duidelijk Japans, camera’s in de aanslag. Ze schuifelen en aarzelen, en vragen dan vriendelijk of ik me even wil bukken. Ze willen niet mij, maar de gevel achter mij op de foto vastleggen. Waarom net die verweerde gevel? Ik draai me om, kijk aandachtiger… en dan pas zie ik het: dit is de trattoria uit de film “Il Postino”. De trattoria – “vino e cucina” – van Beatrice, de geliefde van Mario Ruoppolo, de schuchtere postbode, vertolkt door Massimo Troisi. Bekend tot in Japan.

De drie dames gaan ongetwijfeld nog even langs “la spiaggia del postino”, het strand van de postbode, dat zo heet sinds ook hier enkele belangrijke scènes werden gefilmd. Het strand waar de postbode op zijn heel eigen manier filosofeert met Pablo Neruda. Het strand waar hij de geluiden van de zee, van de wind en ook van de “treurige visnetten” van zijn vader vastlegt met een oude bandopnemer.

La favola del postinoNiet alle scènes uit Il Postinowerden op Procida opgenomen. Er werd ook gefilmd op de Eolische eilanden, Salina en Pantelleria. Maar sinds de Napolitaanse acteur Massimo Troisi in de jaren 90 naar Procida kwam, om hier samen met Michael Radford en Philippe Noiret een deel van zijn laatste film te draaien, zal dit voor altijd een “poëtisch eiland” blijven. Was het niet hier dat de dichter Pablo Neruda, vertolkt door Philippe Noiret, aan de postbode uitlegde wat metaforen zijn? En was het niet hier dat de postbode aan Neruda duidelijk maakte wat de ware functie van poëzie is? Want “La poesia non è di chi la scrive, è di chi gli serve” – Een gedicht is geen eigendom van wie het schrijft, maar van wie het nodig heeft! De postbode maakte dan ook dankbaar gebruik van Pablo Neruda’s gedichten – en zijn metaforen – om de mooie Beatrice, de vrouw van zijn dromen, in de lokale trattoria – “vino e cucina” – te veroveren.

Massimo Troisi stierf in 1994, toen de film – zijn film – net klaar was. Hij heeft “Il Postino” nooit gezien. Maar misschien kun je hier, als je goed luistert naar de zee en naar de wind, zijn stem nog horen. Een ongewone, zangerige stem. En verder is Procida een heel gewoon eiland. Een eiland van niks.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.