Botanische Tuin Marrakech

Majorelletuin

Marrakech is betoverend en ontregelend. Wij vonden het te gek daar. Helaas deze tuin gemist, volgende keer.

 

Elementor #19753

De Marjorelletuin (Arabisch:حديقة ماجوريل, Frans: Jardin Majorelle) is een botanische tuin in Marrakesh. De tuin werd ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle in 1924, toen Marokko een protectoraat van Frankrijk was. De kobaltblauwekleur, kenmerkend voor vele decoratieve elementen in de tuin en het atelier, werd later naar deze kunstenaar vernoemd; Majorelleblauw.

Sinds 1949 zijn de tuin en het atelier van Majorelle opengesteld voor publiek. De tuin herbergt planten van alle vijf continenten, met nadruk van planten uit de cactusfamilie en bougainvillea. In de tuin, die tegen betaling toegankelijk is, bevindt zich ook een museum met islamitische kunst. In het voormalig atelier is namelijk een klein etnografisch museum gevestigd over de cultuur van de Berbers met schilderijen en voorbeelden van textiel, keramiek en sieraden.

Vanaf 1980 was de Majorelletuin eigendom van de in 2008 overleden Franse modeontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé. In 1997 richtte Bergé een stichting op, die het behoud en beheer van de tuin op zich nam. Na zijn overlijden werd Saint Laurents as in de rozentuin vestrooid. Een groot deel van de textielverzameling komt uit zijn persoonlijke collectie.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.