Friedensreich Hundertwasser

Ik hou van die kerel, moet je kijken naar die lijnen, kleuren  en vormen, het plezier spat er vanaf.I k ga binnenkort met dochter Jools naar Wenen ff met open mond naar Hundertwasser’s creaties kijken. Je kunt er overigens ook in slapen Hotel en kuuroord Bad Blumau  in Blumau. Kijken naar zijn schilderijen doe je in het Kunst haus in Wenen.

http://www.blumau.com/

https://www.kunsthauswien.com/en/museum

 

  Friedensreich Hundertwasser (15 december 1928 – 19 februari 2000) was kunstenaar, architect en architectuurtheoreticus. Hij vocht tegen het rationalismein de architectuur en pleitte voor een menselijke benadering. Als architect staat hij in de lijn van Antoni Gaudi en Erich Mendelsohn.
vrije vorm

Als theoreticus liet Hundertwasser zich kennen als een fervente voorvechter van de vrije vorm. ‘De rechte lijn is goddeloos en immoreel. De rechte lijn is geen creatieve lijn, het is een duplicerende lijn, een imiterende lijn. Temidden ervan voelen God en de menselijke geest zich minder thuis dan in een omgeving van comfortdienende (…) ongevormde massa’, schrijft Hundertwasser in zijn pamfletVormmanifest tegen Rationalisme in Architectuur (1958). Hierin pleit hij voor een samenzwering tussen de architect, de metselaar en de huurder – ‘een drie-eenheid zoals de Heilige Drie-eenheid van Vader, Zoon en Heilige Geest’.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.